FAMILIEDAG

Het begeleiden van familiedagen is een specialiteit van creatief.nl. De ervaring leert dat iedere familiedag weer anders is. De ene keer willen deelnemers zelfwerkzaam zijn, de andere keer graag geheel door ons verzorgd. We nodigen je uit om contact met ons op te nemen en langs te komen op een van onze locaties om samen een plan te maken en  te komen tot de organisatie van een mooie dag. 

  • Uitjes v.a. €30 euro p.p.
  • Inclusief lunch v.a €39 p.p.
  • Inclusief drie gangen menu v.a €50 p.p.

Via onze website kun je genoeg ideeën op doen over de diverse mogelijkheden en locaties. Om een indruk te krijgen vind je hieronder een verslag.

Een familiedag bij creatief.nl  De familie Scholte is vanuit alle hoeken van het land afgereisd naar de bossen in Baarn om voor hun familiedag een bronzen beeld te gieten en een beeld in speksteen te maken. Van groot tot klein, ieder familielid draagt zijn of haar creatieve steentje bij op deze dag. Na de lunch roept Van Duinkerken iedereen bij elkaar om uit te leggen hoe ze vandaag te werk zullen gaan. Voor het ontwerp van het bronzen beeld krijgt ieder familielid een plat stukje speksteen. Met een kleine beitel kunnen ze hier een afbeelding in maken. Nadat alle speksteenstukjes en beiteltjes aan de ruim dertig familieleden zijn uitgereikt, zoeken ze allemaal een plekje en gaan aan de slag. Van Duinkerken geeft ze tien minuten de tijd: “Het gaat om de vertaling van het moment, denk er vooral niet teveel over na”. Juist de spontaniteit brengt de mooiste en leukste dingen in de mens naar boven, verklaart hij nader. De oven wordt alvast aangestoken om op te warmen en dat duurt wel even om een temperatuur van 1500 °C te bereiken. Als alle ontwerpen even later zijn verzameld, kan de eerste kennismaking met speksteen door het merendeel van de familie verder worden gebotvierd op een groot stuk speksteen voor het maken van een eigen beeld. Een aantal familieleden wordt ingeschakeld om te assisteren bij het prepareren van de mal voor het bronsgieten. In een houten bekisting worden de plakjes speksteen met de afbeelding naar boven als een artistieke puzzel bij elkaar gegroepeerd. In de tussentijd stopt Van Duinkerken een stuk brons in de oven zodat deze kan smelten. Wanneer de speksteencompositie compleet is, wordt met rode Brussels aarde de houten bekisting gevuld. Een zestal handen drukt de vettige aarde heel hard aan en maakt het oppervlak glad. De handen van Carla, die deze dag voor de familie heeft georganiseerd, zijn inmiddels helemaal rood. Het deert haar niet: “Dit is leuk, ik vind het geweldig!” Nu komt de truc om het geheel om te keren, de speksteenstukjes voorzichtig uit de aangedrukte aarde te wippen en verbindingen te maken tussen de losse onderdeeltjes. Van Duinkerken doet het behendig en neemt de mallen mee naar buiten waar de oven staat. De hele familie wordt erbij geroepen en komt in een ruime kring om de oven staan. Als lava giet Van Duinkerken het gesmolten brons in de opening van de mal. De vlammen schieten omhoog, het sist en het rookt. Dit is een waar spektakel! Wanneer de vlammen doven, haalt Van Duinkerken de mallen uit elkaar. Met enig risico op scheuren blust en koelt hij de bronzen plakkaten direct met water. Ze blijven heel en het genomen risico levert een prachtig gepatineerd bronzen plaat op. In totaal worden er drie bronzen ‘puzzels’ gegoten die op het atelier van Van Duinkerken tot één geheel zullen worden samengevoegd; een cadeau voor Oma Scholte.

Na dit schouwspel buigt iedereen zich weer over het speksteenbeeld in wording. Met beitels, raspen, schaven en schuurpapier zien nieuwe kunstwerken het licht. “Tjonge, jonge, ik sta versteld van mezelf”, roept familielid Hans glimlachend, “Ik wist niet dat ik zoveel creativiteit in me had.” Blijkbaar is hij niet de enige die zichzelf heeft verrast en verbaasd met het bereikte resultaat. Wanneer alle beeldhouwattributen zijn neergelegd, gaan de beelden van hand tot hand. De complimenten gaan over en weer en vele gezichten glimmen van trots.

  Het is één van de workshops die je individueel, met een groep, in de vorm van een arrangement, bedrijfsuitje, als vriendinnendag of familiedag bij Creatief.nl kunt boeken. Werken met speksteen, salsa in combinatie met schilderen, je persoonlijke collectie sieraden in zilver en/of brons maken of gedurende een dag je creatieve ik ontdekken; in de diversiteit aan workshops is er keuze te over. Creatief.nl is een kunstenaarscollectief op initiatief van beeldend kunstenaar Gertjan van Duinkerken. Samen met kunstenaars van allerlei pluimage worden de verschillende workshops gegeven op diverse locaties. De kosten van een workshop zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, prijzen op aanvraag. De workshops kunnen worden gecombineerd met een lunch en/of diner.

neem voor meer informatie contact met ons op 

.