meer weten over speksteen

maak zelf een beeld sculptuur of combinatieobject

Klik hier voor meer info over de workshop

Wil je meer weten over speksteen lees dan hieronder verderSpeksteen  is eenvoudig te bewerken er is geen ervaring voor nodig en de resultaten zijn verbluffend Het is een steen die soms wel 90 miljoen jaar oud kan zijn, zoals is vastgesteld door geologen in Californië. Men vindt het onder andere in Brazilië, Afrika, Groenland, India en Europa. Surfend over internet vertellen mensen dat in hun land de mooiste en beste soapstone – hetzelfde als zeepsteen en speksteen – te krijgen is. De naam zeepsteen is ontstaan doordat de steen door het hoge talkgehalte aanvoelt als een glad stukje zeep. De wetenschappelijke naam is steatiet. Speksteen wordt ook gebruikt in de chemische industrie waar het wordt vermalen en vermengd met andere stoffen; het zit onder meer in isolatiemateriaal dat in de bouw wordt gebruikt. In de geneesmiddelenindustrie worden er medicinale middelen aan toegevoegd en kennen we het als baby- of talkpoeder.

Kleuren van speksteen
Speksteen is er in de meest fantastische kleuren. Lichtgroene, lichtroze en witte stenen worden na een goede bewerking transparant. Sommige stukken zijn net zo mooi als het duurste marmer uit Carrara. Speksteen is er ook in jadegroen, donkergroen en grijsgroen, en in alle kleuren bruin. Ook zijn er stenen die gespikkeld geel, bruin en blauw zijn en in weer andere brokken steen zitten rode aderen; er zijn oneindig veel kleurnuances.

Toepassing van speksteen
Speksteen wordt al eeuwenlang gebruikt om er kunst- en gebruiksvoorwerpen van te maken. In Egypte zijn beelden en gebruiksvoorwerpen van speksteen teruggevonden in de graftomben en de piramiden van de farao's. Ook uit de oude indianenculturen kennen we beelden van speksteen. De toepassing van speksteen is veel groter dan je denkt. Men gebruikt het niet alleen voor kleine objecten, er worden ook kachels, schoorsteenmantels, vloertegels en keukenbladen van gemaakt. Hiervoor gebruikt men de noordelijke soort speksteen. Deze is namelijk zeer hard van samenstelling. Speksteen houdt de warmte goed vast. Wanneer je een stuk speksteen een tijd in de zon laat liggen kun je de warmte voelen. In Zwitserland heeft men prachtige spekstenen kachels met mooi uitgesneden motieven. In cadeauwinkels zie je veel kleine beelden van speksteen: olifanten, apen en beren, maar ook potjes, wierookhouders en oorbellen. Tegenwoordig zie je speksteenkunst uit Afrika: beelden met motieven uit de Afrikaanse cultuur. Ze zijn er in verschillende afmetingen.

Speksteen bestaat uit verschillende lagen die je heel goed kunt zien als je een stuk speksteen natmaakt. Doordat het uit verschillende lagen bestaat is het ook kwetsbaar. Als je een stuk steen zachtjes tegen een muur tikt en het klinkt helder, dan heb je een mooi stevig stuk te pakken. In sommige stukken zie je en voel je kristallen of glanzende stukjes pyriet. Dit pyriet wordt ook wel 'Fool's Gold' genoemd. In vroegere tijden dacht men een goudader gevonden te hebben.

Het is niet verstandig om in speksteen te hakken. Je trilt dan de lagen los en de steen valt in stukken uit elkaar. Met hakken bedoel ik dat je er met een hamer en beitel in gaat tikken. Sommige soorten zijn zo hard dat het wel kan, maar meestal begin je met de zachte soorten. Voor de gevorderde beeldhouwers geldt dat je nooit hard in het midden moet hakken maar alleen aan de zijkant. Midden in de steen kun je beter een guts gebruiken voor de krachtverdeling en om te voorkomen dat het stuk steen splijt of verbrokkelt. Als een stuk steen een hoek bevat die je eraf wilt hebben kun je deze afzagen.